top of page

Tekoälyn hyödyntäminen myynnissä


Tekoäly (AI) on mullistamassa monia eri toimintoja yrityksissä, ja myynti ei ole poikkeus. AI:ta voidaan hyödyntää myynnissä monin eri tavoin, ja sen avulla voidaan parantaa myynnin tehokkuutta, jos AI otetaan oikein käyttöön - eikä lähdetä tekemään "esteitä ja hidasteita asiakkaille". Seuraavassa muutama pohdinta aiheesta.


Asiakastietojen analysointi on aina hankalaa - entä jos AI murskaisi dataa avuksesi?

Yksi tärkeimmistä AI:n hyödyntämisen mahdollisuuksista myynnissä on asiakastietojen analysointi. AI:ta voidaan käyttää esimerkiksi asiakasprofiilien luomiseen, asiakaskäyttäytymisen analysointiin ja asiakassegmentointiin. Tämä tieto voidaan hyödyntää myynnin kohdentamisessa ja myyntistrategian kehittämisessä. Asiakasanalyyseihin tarvittava numeronmurskaus ja asioiden hakeminen sieltä-sun-täältä helpottuu. Suomessa olen jo nähnyt sovelluksen, jossa yritys on tehnyt templatet eri asiakasryhmille. Tällaisen templaten läpi AI sitten käy hakemassa vaaditut tiedot nopeasti, ja antaa aikaa myynnin suunnittelulle.


Myyntiprosessin automatisointi

AI:ta voidaan hyödyntää esimerkiksi seuraavien tehtävien automatisoinnissa:

  • Liidien tunnistaminen ja luokittelu - viittaan jo tuohon ylempään esimerkkiin

  • Liideille tehtävät yhteydenotot - ajattele, viestit lähtevät ja ne käsitellään

  • Kyselyjen ja pyyntöjen käsittely - edelleen lähetys oikeille ihmisille

  • Tekstien muotoiluapu - yhteydenotot eri asiakasryhmille asiakasryhmien "kielellä"

Myynnin analytiikka

AI:ta voidaan hyödyntää myös myynnin analytiikan kehittämisessä. Myynnin analytiikan avulla voidaan kerätä ja analysoida myyntidataa, ja tämä tieto voidaan hyödyntää myynnin parantamiseen. AI:ta voidaan hyödyntää esimerkiksi seuraavien tehtävien automatisoinnissa:

  • Myyntidatan kerääminen lukuisista eri lähteistä - vaatii lähtödatojen määrittelyn

  • Myyntiprosessin tehokkuuden mittaaminen - jos on myyntiprosessi..

  • Myyntistrategian kehittämiseen palaute


Tekoälyn hyödyntämisessä myyntityöhön on myös joitakin hankaluuksia. Yksi hankaluus on varmasti on se, että AI:ta on vaikea hallita ja käyttää. AI:n hyödyntäminen myynnissä vaatii uudenlaista osaamista ja kokemusta. Pelkkä vakiokysymysten vastaaminen ja yhteydenottopyyntö "oikeaan" asiakaspalveluun on vain helppo tie ulos. Itse olen jonottanut tekoälyn kysymysten jälkeen jopa 45 minuuttia puhelimessa pankkini palveluun. Tällaisessa tapauksessa varmaan tekoälyn mittari näyttää vihreää, mutta kokonaisprosessi on kyllä punaisella.


Loppupäätelmät

Tekoälyllä on varmaankin potentiaalia myynnin parantamiseen. AI:ta voidaan hyödyntää monin eri tavoin, ja sen avulla voidaan parantaa myynnin tehokkuutta, tuottavuutta ja asiakaskokemusta. AI:n hyödyntämisessä on kuitenkin vaikeuksia, jotka on otettava huomioon.

Huomioi ainakin nämä:

  • Aloita pienistä. Älä yritä hyödyntää tekoälyä kaikessa kerralla. Aloita yhdellä tai kahdella tehtävällä, ja laajenna sitten käyttöä vähitellen, jos ollenkaan

  • Hanki asiantuntemusta. Jos sinulla ei ole omaa osaamista tekoälyn hyödyntämisessä myynnissä, hanki asiantuntija-apua.

  • Keskity asiakkaisiin. Älä unohda, että tekoäly on vain työkalu. Sen tärkein tehtävä on auttaa yrityksiä palvelemaan asiakkaitaan paremmin, ei aiheuttaa asiakkaille ongelmia henkilökohtaisen kontaktin saamiseen.

9 views0 comments

Recent Posts

See All

Kulut kuriin - ellei jo ole

Varmaan olet miettinyt markkinoiden hiljentyessä ja verkostosi #freetowork-ilmoitusten lisääntyessä täällä LinkedInissä, että mitähän kannattaisi alkaa tehdä. Aina kannattaa katsoa seuraavia kohteita:

Комментарии


bottom of page